Suara Malaysia
ADVERTISEMENTShopee SaleShopee Sale
Saturday, July 13, 2024
More
  ADVERTISEMENTShopee Sale
  HomeEntertainmentVariasi Masakan Yang Dapat Menarik Minat Makan Si Kecil, Ibu Ini Kongsi...

  Variasi Masakan Yang Dapat Menarik Minat Makan Si Kecil, Ibu Ini Kongsi Tips Naikkan Berat Anak

  -

  Shopee CNY Sale

  Apabila umur si kecil sudah meningkat 6 bulan, pasti ramai ibu yang bingung untuk memberi makanan kepada anak mereka. Ada yang tidak pasti bahan apa yang boleh dan tidak untuk dipakai didalam masakan si kecil.

  Susu badan Ibu dapat mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi. Susu ibu juga mengandungi nutrien tertentu yang amat baik untuk perkembangan otak. Ia juga tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.

  Lain pula kisah ibu muda ini, Nurul Izzati binti Abu Bakar atau lebih selesa dengan panggilan Zati. Menurutnya, dia mempunyai masalah di mana susu badannya kering dan agak sedih ketika ibu lain dapat memberikan susu badan kepada anak mereka. Malah dia hanya dapat memberikan susu formula kepada anaknya Ariana Mikayla atau panggilannya Mika.

  Di sebabkan kerisauan tentang Mika yang tidak cukup nutrisi, Zati menyertai group babyfood di facebook untuk mendapat maklumat yang lebih mengenai healty food no sugar no salt. Ada juga dia belajar mengenai 4 Days rules di mana beliau belajar untuk mengenal pasti alahan Mika pada makanan.

  Dia mula masak makanan yang pelbagai itu, sejak anaknya Mika susah untuk naik berat badan. Jadi itu adalah salah satu altenatif dari dia supaya berat anaknya bertambah.

  Berkongsi Video Variasi Masakan Si Kecil Di Tiktok

  Pada mulanya, menurut Zati selepas Mika mula makan, dia merakam segala resepi yang dia buat untuk menjadi simpanan. Kini dia turut berkongsi segala resepi dan tips di tiktok miliknya untuk kegunaan bersama para ibu di luar sana.

  @_zatybend

  Inspired recipe from @Ncyzana 🌷 Jadi yee bahan pun tak banyak & Mika suka sangat! 😍 Thank you ibu ainul ❤️ BUTTERMILK COOKIES melt in mouth 😋 Mak pon makan skali ye hahaaha 🤣 Mommy standby kuih raya baby before org lain suap biskut raya dkt mulut anak kita faham2 jela musim raya ni mmg akan jumpa mcm2 jenis manusia 😌 #mikafoodjourney #ibumasakmikamakan #bukapuasa #gayaraya #resepibaby #blwideas #biskutrayababy #kuihrayababy8bulan

  ♬ Raya Raya Raya – DOLLA

  Zati memberitahu bahawa banyak feedback baik dari ibu-ibu yang menggunakan tips dan resepi darinya.

  please jangan stop share sebab mereka memerlukan resepi lain dari yang lain.-kata Zaty

  Menurutnya lagi, ibu-ibu di luar sana perlulah rajin untuk mengetahui makanan yang anak mereka mahukan serta berikan makanan yang seimbang dan sihat, agar berat badan anak semakin meningkat. Rata-rata si kecil susah untuk naik berat badan mahupun untuk mempunyai selera makan.

  ALSO READ:  Nabila Razali Seronok Dipanggil ‘Mek Nab’, Suami Nasihat Untuk Jadi Diri Sendiri
  VIA zaty
  VIA zaty

  Bagi ibu-ibu yang ingin memasak resepi lain dari yang lain, bolehlah mengikuti Zati di tiktoknya. Jangan lupa, pastikan beri yang terbaik buat putera dan puteri kecil anda.  Credit: Selera – Murai MY

  Related articles

  Follow Us

  20,436FansLike
  1,165FollowersFollow
  1,050FollowersFollow
  1,251FollowersFollow
  ADVERTISEMENTAuto AffiliateAuto Affiliate

  Subscribe to Newsletter

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

  Latest posts